Nieuws

 

AnchorIn and Out of Fashion: het nieuwe deel in onze serie Handboeken!


In onze serie Handboeken is onlangs de Engelse editie van In en uit de mode verschenen. In and Out of Fashion is ook de eerste in deze serie die als e-book verkrijgbaar zal zijn! Het boek laat op toegankelijke wijze zien hoe kleding en kleedgedrag in Europa zich vanaf de Oudheid tot het begin van de 21e eeuw heeft ontwikkeld.

 

De serie Handboeken bestaat uit:

 

De macht van de mode (uitverkocht)

 

Mode en verbeelding (ook verkrijgbaar in het Engels)

Mode en verbeelding vertelt in woord en beeld over de prikkelende relatie van mode met fotografie, film, beeldende kunst, performancekunst, architectuur en literatuur.

 

Theatraliteit

Aan de hand van diverse thema’s behandelen Eric de Kuyper en Emile Poppe in dit boek het effect van de opvoeringskunsten op toeschouwers van de traditionele podiumkunsten, zoals opera, toneel en ballet. Ook hedendaagse en meer populaire vormen komen aan bod, zoals circus, musicals, festivals, straattheater, mime en zelfs ‘tuinkunst’.

 

De kracht van typografie (ook verkrijgbaar in het Engels)

Kan typografie haar werk blijven doen, nu digitalisering en nieuwe media het typografische ambacht op losse schroeven zetten? Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst in de vijftiende eeuw door Gutenberg is de typografische communicatie niet aan zo’n ingrijpende verandering blootgesteld als in onze tijd. Het vak bevindt zich op een kruispunt. In welke richting zal het zich ontwikkelen? De kracht van typografie analyseert de vragen, verkent de wegen en toont aansprekende voorbeelden.

 

In en uit de mode (ook verkrijgbaar in het Engels en als e-book)

In dit handboek laat Karin Schacknat op een nieuwe, overzichtelijke manier de ontwikkeling zien van kleding en het kleedgedrag in Europa vanaf de oudheid tot het begin van de 21ste eeuw, van toga tot Dolce & Gabbana, van de 17e-eeuwse kanten kraag tot Iris van Herpen. Veel van wat uit de mode is geraakt, komt er ooit weer in.

 

De vijf pijlers van design (binnenkort verkrijgbaar)

In De vijf pijlers van design wordt beschreven  hoe ontwerpen tot stand zijn gekomen, hoe ze zijn opgebouwd, en wat de beweegredenen, inspiratiebronnen, vragen en voorkeuren van de ontwerper zijn geweest. Hoe verschillend ontwerpers ook zijn, basiskennis van de vijf belangrijkste thematische pijlers waarop elk product is gebouwd, is onmisbaar: materiaal, constructie, functie, betekenis en markt. Kennis van deze pijlers helpt de ontwerper bij het kritisch ontwikkelen en beoordelen van zijn product, maar ook bij het beantwoorden van vragen als de volgende: ‘Wat wil ik maken en op welke manier?’, ‘Wat is mijn fascinatie?’, ‘Hoe verhoud ik mij tot de wereld, en welke plaats wil ik daarin innemen?’

 


Dissolving the Ego of Fashion - op weg naar een duurzame toekomst

 


Deze maand is Daniëlle Bruggeman Auteur van de maand! Haar boek Dissolving the Ego of Fashion werd deze week gepresenteerd tijdens haar lectorale rede, waarin ze de visie en onderzoeksthema's presenteerde die het Modelectoraat van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in de komende jaren wil verkennen.  Het boek bouwt voort op de kritische theorieën en cultureel-filosofische perspectieven in de mode zoals Bruggeman die uiteengezet heeft in haar proefschrift More Than Meets the Eye: Dutch Fashion, Identity and New Materialism (2014). Bruggeman wil kritische theorieën en praktijken ontwikkelen om de zwaktepunten in het mode-systeem en de rol die mode speelt — en kan spelen — in relatie tot urgente sociaal-culturele, ecologische en politieke ontwikkelingen in de huidige maatschappij te verkennen, beter te begrijpen, en te heroverwegen.

 

Vandaag de dag is mode hét symbool voor de consumentencultuur en kapitalisme. Als systeem kan mode zichzelf vormen en hervormen, en dus een eigen ‘Ik’ creëren. Bruggeman beargumenteert waarom de industrie de focus op geïdealiseerde identiteiten en uiterlijkheden zou moeten verschuiven richting het duurzamer worden in een ecologische, sociale en culturele, ethische en materiële zin.

 

BOEK - een filosofische reisgids voor kunsteducatoren en Emma's moeder

Een grensverleggend boek voor de grensverleggende kunsteducator

 

Cultuur is de wijze waarop we vorm en invulling geven aan wat we denken en wie we zijn.

Cultuureducatie is daarom een hoeksteen van het onderwijs. Wie kennisneemt van kunst, erfgoed en media, en daar bewust en actief mee bezig is, doet mee aan de samenleving en ontwikkelt begrip voor andere normen, waarden en culturen.

 

BOEK is een inspiratieboek met praktische opdrachten om in verschillende kunstvormen de handen uit de mouwen te steken. Maar BOEK is niet alleen een handig Doe-boek: elke bijdrage is in een filosofische context geplaatst.

Daardoor is BOEK een filosofische reisgids geworden voor elke docent, student en groep die inspiratie zoekt om de eigen grenzen op te zoeken en te verleggen. Op reis zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Met niet alleen artikelen en links, maar ook een routekaart voor zelfontwikkeling, muziek, een filosofische puzzel en zelfs een koffiepauze.  Alles in één BOEK om hoofd, hand en hart op pad te sturen.

 

Over de auteurs

BOEK is gemaakt door de voltallige studentengroep van de Master Kunsteducatie van ArtEZ hogeschool voor de Kunsten (lichting 2014-2016), die hiermee iets aan hun collega’s willen doorgeven van de inzichten die zij tijdens hun studie met elkaar gedeeld en opgebouwd hebben.

 

Emma Bouman, Margriet Broekroelofs, Marjon Brouwer, Frans Haverkort, Samantha Janssen, Majken Jurna, Ben Kamphuis, Thomas Koot, Marieke Kroeskop, Henk Maas, Wolbert Meijer, Anja Reimers, Boris Saran, Laurens Schneider, Mirjam Schottert, Monique Tadema, Hilje van der Vliet, Alie van Zalk.
ArtEZ Press-publicatie De gestiek van de architectuur is een van De Best Verzorgde Boeken van 2017!


Deze maand is Frans Sturkenboom auteur van de maand! Zijn boek De gestiek van de architectuur verscheen vorig jaar en werd onlangs verkozen tot één van de Best Verzorgde Boeken van 2017.


Ieder jaar stelt een vakjury een selectie samen van boeken die zich onderscheiden in de verzorging van hun vormgeving, typografie, beeldbehandeling en grafisch-technische productie. Daarbij is ook de relatie tussen vorm en inhoud belangrijk. Dit jaar bestaat de Nederlandse vakjury uit: ontwerpers Yolanda Huntelaar en Michaël Snitker, Freek Kuin (creatief directeur drukker robstolk®), Marije Sietsma (directeur Uitgeverij Loopvis) en Suzanne Bogman (Hoofd Publicaties Van Gogh Museum Amsterdam). Uit 342 inzendingen hebben zij de 33 Best Verzorgde Boeken geselecteerd. De gestiek van de architectuur van Frans Sturkenboom is een van deze boeken. 

 

De gestiek van de architectuur is uitgegeven door ArtEZ Press en de vormgeving is verzorgd door Josse Pyl, alumnus van de Werkplaats Typografie. Later dit jaar zal Josse Pyl in een video meer vertellen over de bijzondere vormgeving van dit boek. Zo koos hij voor de omslag van het boek bijvoorbeeld voor Curious Matter, een karton met microscopisch kleine bolletjes van aardappelzetmeel, waardoor het aanvoelt als heel fijn schuurpapier. 

 

Later dit jaar worden de bedenkers, uitgevers, ontwerpers, lithografen, drukkers en binders van de 33 boeken gehuldigd door middel van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Over De gestiek van de architectuur

Het boek is een pleidooi voor beweeglijke architectuur en voor een ‘maniërisme forever’ en daarmee een must have voor architecten en architectuurliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de oorsprong en kenmerken van deze tendens. Met ruim driehonderd afbeeldingen die het beeldverhaal vormen.

 

Sturkenboom noemt deze tendens de ‘gebarende architectuur’ ofwel ‘gestiek van de architectuur’. Hij laat zien dat deze bewegelijkheid voortkomt uit het historische maniërisme, dat ook de beweging en de textuur van een bouwwerk vooropstelde. Architecten stellen hierbij in plaats van de ruimte het vlak centraal. Vloeren veranderen in wanden en gaan over in daken. Gevels verspringen en ontwikkelen een eigen diepte. Architectuur als metamorfose.

 

‘Gebarende architectuur vraagt niet om begrippen, maar om werkwoorden. Van zitten via opruimen, omlijsten en verbergen naar groeien en krimpen’. Aan de hand van voorbeelden—dwars door de geschiedenis van de architectuur heen—bespreekt Sturkenboom essentiële architecturale grondbegrippen.

 

 

Blijf op de hoogte van ArtEZ Press

 

Het nieuwe jaar is alweer een tijdje begonnen en bij ArtEZ Press hebben we niet stil gezeten: hierbij presenteert ArtEZ Press de eerste nieuwsbrief! Vanaf nu zullen wij jullie maandelijks op de hoogte houden van onze activiteiten en uiteraard van de publicaties die verschijnen. In de ArtEZ Press nieuwsbrief zullen we aandacht besteden aan nieuwe boeken, maar ook aan al verschenen boeken uit ons fonds. Bovendien zoomen we iedere maand in op een auteur en zijn of haar publicatie(s) bij ArtEZ Press in de rubriek Auteur van de maand. We zullen interviews, recensies en nieuws plaatsen, ook in de vorm van filmpjes en foto’s. Vanaf nu kunnen jullie ArtEZ Press ook volgen op social media!

 

 In de nieuwsbrief van deze maand staat de nieuwe ArtEZ Press publicatie The Desire of the Medium centraal. Dit is het nieuwe boek van Marc Boumeester, directeur van AKI ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Het boek is op 13 februari 2018 gelanceerd met Desire travels ahead of love, een treinreis door Nederland. Auteur van de maand is deze keer dan ook Marc Boumeester. We vertellen meer over het boek en we presenteren ook een overzicht van de boeklancering. Daarnaast brengen we graag de slottentoonstelling van Dolls’ house in Doetinchem onder de aandacht. Over de tentoongestelde poppenhuizen publiceerde ArtEZ Press 1:12. Verbeeldingskracht in zorgarchitectuur. In dit rijk geïllustreerde boek worden de poppenhuizen in de context van de zorgarchitectuur geplaatst.

 

 Ik wens jullie veel leesplezier en inspiratie!

 

 Hartelijke groet,

 

Minke Vos

Uitgever

Auteur van de maand

Marc Boumeester, auteur van The Desire of the Medium

 

In de maand februari is Marc Boumeester auteur van de maand! Boumeester’s boek The Desire of the Medium verscheen eerder deze maand.

 

Binnen de kunst is er veel aandacht voor wat de kunstenaar verlangt met zijn werk. Maar volgens Boumeester wordt er onvoldoende gekeken naar het toegepaste medium. Het medium werkt mee. Wat verlangt dat eigenlijk? In de uitgebreide zoektocht naar de affectieve capaciteiten van media, heeft Boumeester een uitgebreide reeks educatieve programma’s ontwikkeld vanuit het idee dat de rol van en de wisselwerking tussen media het best kan worden gemeten op basis van die aantrekkingskracht. Boumeester: “een grijze muis is een grijze muis, maar als je de context verandert, verandert ook de muis van kleur. Zet je hem voor een zwarte muur, dan ziet hij er anders uit, dan voor een witte muur. Zo werkt het eigenlijk ook bij media, de eigenschappen veranderen contextueel, maar de capaciteiten niet.”

 

De publicatie van The Desire of the Medium is op 13 februari uitgebreid gevierd door middel van een treinreis door Nederland. Van Enschede, via Deventer, naar Amsterdam.

 

De dag begon met een ontvangst in de prachtige Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe. Daar werd het eerste exemplaar van het boek in ontvangst genomen door directeur Arnoud Oddink. Over het boek zei hij: “Ik vind het een prachtige gedachtenoefening wanneer Boumeester schrijft: ‘wat is het verlangen van andere elementen dan wijzelf?’ om tot een houdbare (ongerepte) toekomst te komen. Als dat de opdracht van de kunsten kan worden in de komende decennia, dan teken ik daarvoor.”

 

Na deze eerste stop werd de reis vervolgd naar Deventer. Eenmaal aangekomen werd het publiek getrakteerd op een performance van Simon Wagter, die de strijd tussen kunstenaar en het medium op een bijzondere manier in beeld bracht.

 

Na Deventer werd Amsterdam bezocht.  Hier overhandigde Boumeester voor De Nachtwacht het boek aan de directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits. Vanuit het Rijksmuseum verplaatste het gezelschap zich naar de Athenaeum Boekhandel, waar Helen Westerik het boek in ontvangst nam.

 

Gedurende de reis konden de treinreizigers meeluisteren naar korte lezingen van Marc Boumeester, Lot Hulshof, Ahmet Polat en Elodie Hiryczuk.

 

Lees meer:

 

Thedesireofthemedium.com

https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/twente-mag-best-trotser-zijn-wij-hebben-ook-rijksmuseum-en-universiteit~a60a9bfa/