Nieuws

Blijf op de hoogte van ArtEZ Press

 

Het nieuwe jaar is alweer een tijdje begonnen en bij ArtEZ Press hebben we niet stil gezeten: hierbij presenteert ArtEZ Press de eerste nieuwsbrief! Vanaf nu zullen wij jullie maandelijks op de hoogte houden van onze activiteiten en uiteraard van de publicaties die verschijnen. In de ArtEZ Press nieuwsbrief zullen we aandacht besteden aan nieuwe boeken, maar ook aan al verschenen boeken uit ons fonds. Bovendien zoomen we iedere maand in op een auteur en zijn of haar publicatie(s) bij ArtEZ Press in de rubriek Auteur van de maand. We zullen interviews, recensies en nieuws plaatsen, ook in de vorm van filmpjes en foto’s. Vanaf nu kunnen jullie ArtEZ Press ook volgen op social media!

 

 In de nieuwsbrief van deze maand staat de nieuwe ArtEZ Press publicatie The Desire of the Medium centraal. Dit is het nieuwe boek van Marc Boumeester, directeur van AKI ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Het boek is op 13 februari 2018 gelanceerd met Desire travels ahead of love, een treinreis door Nederland. Auteur van de maand is deze keer dan ook Marc Boumeester. We vertellen meer over het boek en we presenteren ook een overzicht van de boeklancering. Daarnaast brengen we graag de slottentoonstelling van Dolls’ house in Doetinchem onder de aandacht. Over de tentoongestelde poppenhuizen publiceerde ArtEZ Press 1:12. Verbeeldingskracht in zorgarchitectuur. In dit rijk geïllustreerde boek worden de poppenhuizen in de context van de zorgarchitectuur geplaatst.

 

 Ik wens jullie veel leesplezier en inspiratie!

 

 Hartelijke groet,

 

Minke Vos

Uitgever

Auteur van de maand

Marc Boumeester, auteur van The Desire of the Medium

 

In de maand februari is Marc Boumeester auteur van de maand! Boumeester’s boek The Desire of the Medium verscheen eerder deze maand.

 

Binnen de kunst is er veel aandacht voor wat de kunstenaar verlangt met zijn werk. Maar volgens Boumeester wordt er onvoldoende gekeken naar het toegepaste medium. Het medium werkt mee. Wat verlangt dat eigenlijk? In de uitgebreide zoektocht naar de affectieve capaciteiten van media, heeft Boumeester een uitgebreide reeks educatieve programma’s ontwikkeld vanuit het idee dat de rol van en de wisselwerking tussen media het best kan worden gemeten op basis van die aantrekkingskracht. Boumeester: “een grijze muis is een grijze muis, maar als je de context verandert, verandert ook de muis van kleur. Zet je hem voor een zwarte muur, dan ziet hij er anders uit, dan voor een witte muur. Zo werkt het eigenlijk ook bij media, de eigenschappen veranderen contextueel, maar de capaciteiten niet.”

 

De publicatie van The Desire of the Medium is op 13 februari uitgebreid gevierd door middel van een treinreis door Nederland. Van Enschede, via Deventer, naar Amsterdam.

 

De dag begon met een ontvangst in de prachtige Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe. Daar werd het eerste exemplaar van het boek in ontvangst genomen door directeur Arnoud Oddink. Over het boek zei hij: “Ik vind het een prachtige gedachtenoefening wanneer Boumeester schrijft: ‘wat is het verlangen van andere elementen dan wijzelf?’ om tot een houdbare (ongerepte) toekomst te komen. Als dat de opdracht van de kunsten kan worden in de komende decennia, dan teken ik daarvoor.”

 

Na deze eerste stop werd de reis vervolgd naar Deventer. Eenmaal aangekomen werd het publiek getrakteerd op een performance van Simon Wagter, die de strijd tussen kunstenaar en het medium op een bijzondere manier in beeld bracht.

 

Na Deventer werd Amsterdam bezocht.  Hier overhandigde Boumeester voor De Nachtwacht het boek aan de directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits. Vanuit het Rijksmuseum verplaatste het gezelschap zich naar de Athenaeum Boekhandel, waar Helen Westerik het boek in ontvangst nam.

 

Gedurende de reis konden de treinreizigers meeluisteren naar korte lezingen van Marc Boumeester, Lot Hulshof, Ahmet Polat en Elodie Hiryczuk.

 

Lees meer:

 

Thedesireofthemedium.com

https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/twente-mag-best-trotser-zijn-wij-hebben-ook-rijksmuseum-en-universiteit~a60a9bfa/